top of page

Областной семинар "Школа молодого учителя украинского языка и литературы", мастер-класс в


Доброго дня шановні колеги!

Мене звуть – Захарченко Н.Ю., працюю вчителем української мови та літератури у Горлівській ЗОШ № 17 вже 3 рік. Цього року мені пощастило підвищити свою кваліфікацію у рамках авторської майстерні С.М. Ралькіної. Тема майстерні – Розвиток комунікативної компетентності учнів на уроках української мови та літератури. Особливість авторської майстерні полягає у тому, що кожен слухач має змогу не тільки поділитися власним досвідом з колегами, але й творчо реалізувати свій потенціал під час захисту проекту групи («Феєрверк педагогічного досвіду»). Ці курси надали мені змогу створити власний кейс методичних розробок та провести обласний майстер-клас для молодих учителів української мови та літератури за темою «Ігрові технології на уроках української мови та літератури» (ОблІППО). Сьогодні я маю змогу продемонструвати цей майстер-клас вам.

У своїй практиці користуюсь педагогічним кредо – Навчитись чомусь можна лише тоді, коли ти сам це зробиш (Аристотель). Не секрет, що сьогодні недостатньо класичного стандартного уроку, щоб зацікавити, вмотивувати та навчити дітей. Кожен учитель повинен щодня знаходити нові форми уроків, використовувати інноваційні прийоми. За вимогами нового Держстандарту учитель має направляти, мотивувати учня до самоосвіти, саморозвитку, самореалізації. При реалізації основних завдань учитель-філолог повинен дати учням знання з мови та літератури та навчити використовувати їх у практиці, розвивати мислення, творчі вміння й здібності дитини, а головне - виховати національно свідому особистість.

Протягом своєї педагогічної діяльності спираюсь на досвід корифеїв педагогічної освіти – В.О. Сухомлинського, А. С. Макаренка, а також визначних педагогів-новаторів сьогодення - Ш. Амонашвілі, І. Волков, С. Лисенкова, В. Шаталов, авжеж при підготовці до уроку щоразу додаю щось нове, власне («Суха теорія, мій друже, а дерево життя вічно зеленіє» Гьоте). Вважаю, що творчий педагог – успішний педагог. Педагогічна творчість – вироблення і втілення вчителем нестандартного мислення в умовах навчально-виховного процесу. Учитель має спрямувати всі свої творчі зусилля на створення системи активних методів навчання, що будуть спрямовані на активізацію мотивації учнів до навчання та їх пізнавальної діяльності. Зацікавити, вмотивувати учнів до вивчення предмету можна шляхом уникнення одноманітності, шаблонності в роботі, використанням таких форм, методів навчання, які збуджують пізнавальний інтерес і стимулюють самостійне мислення. Активні методи навчання – це такі методи, які забезпечують засвоєння інформації учнями в активній діяльності. Тому, я вважаю, що до них можна віднести ігрові завдання та інтерактивні технології навчання.

Вашій увазі пропонуються деякі етапи уроків з мови та літератури, у яких найчастіше використано ігрові технології. На початку кожного уроку проводжу опитування учнів про їх очікування, настрій. Щоразу це опитування приймає різний вигляд, але принцип залишається незмінним. Тож зараз я пропоную вам обрати квітку, які вам більш до вподоби, та написавши на ній свої очікування прикріпити її до весняного дерева.

Перший етап, який ми розглянемо, це мотивація навчальної діяльності учнів (Потреби, мотиви, стимули - це «ягоди» з одного поля). Мені знадобиться ваша допомога. Перший метод – «Барон Мюнхгаузен». Мета — спростувати вигадки барона Мюнхгаузена, які заздалегідь підготував учитель, або запропонувати дітям як домашнє за­вдання вигадати явно неправдиві твердження, які зачитуються та спростовуються на уроці на етапі перевірки домашнього завдання. Спробуємо відпрацювати цей метод на прикладі твору І.Я. Франка «Фарбований Лис», 5 клас (Додаток 1). Вже з цього моменту можно розпочати оцінювання учнів(фішки).

Другий метод – «Пане Крокодил». Доцільно використовувати на уроках повторення й узагальнення навчальної інформації. Клас поділяється на кілька команд. Капітану кож­ної команди вчитель пошепки повідомляє зміст завдання. За допомогою міміки та жестів зміст завдання повідомляються всьому класу так, щоб не втратити предметної суті пропонованого для впізнавання об'єкта. (Додаток 2) Числівник, 6 клас.

ІІ етап – Актуалізація знань. Рольова гра – ефективний шлях формування правильності мовлення. Гра виступає виявленням схильності до певної точки зору класу, групи, окремого учня. Пропоную Гру «Реклама» під час вивчення твору І. П. Котляревського «Енеїда»: група ділиться на підгрупи. Перша і друга – рекламодавці, третя – члени експертної комісії. Завдання рекламодавцям: скласти і представити рекламу спектаклю «Енеїда». Завдання членам експертної комісії: відредагувати, оцінити рекламу. Кожна група обирає спікера, секретаря і доповідача. Одержавши завдання, учні приступають до командного пошуку відповідної інформації, тобто кожен член групи ділиться своїми думками з питання, все разом обговорюється, збираються приклади з додаткової літератури. Секретар записує опрацьований матеріал, щоб доповідач мав змогу зробити ясне і точне повідомлення. Група працює 15 хвилин, а далі – виступи доповідачів і членів груп. У такий спосіб опрацювання теми учні ведуть дослідницьку самостійну роботу, кожна особа має можливість розкрити творчі здібності, вдосконалити уміння і навички роботи над теоретичним матеріалом, систематизувати набуті знання тощо.

ІІІ етап – Узагальнення знань. Імітаційна вправа-гра «Прес конференція» під час вивчення творчості Лесі Українки у 8 класі.

Жоден урок не обходиться без фізкультхвилинки. Працюючи 3 роки, я зрозуміла, що звичайні вправи фізичного напрямку учням не дуже подобаються, тому вирішила використовувати музичні хвилинки. Цього року учні 6 класу навіть зробили переклад однієї з відомих пісень із мультфільму «Фіксікі» українською мовою і залюбки наспівують її не лише під час фізкультхвилинки, а і на перервах. Тож пропоную вам познайомитись з грою «Тьотя Поля».

На початку нашого імпровізованого уроку кожен з вас обрав квітку і написав на ній свої очікування, зараз я пропоную вам забрати квітку собі, якщо хоч одне очікування здійснилось, бо як кажуть «без перлинки не було б намиста», якщо хтось хоче висловити свої думки – прошу.

Зрозуміло, при використанні активних форм роботи, виникають і труднощі:

  • іноді важко контролювати процес взаємо навчання;

  • результати роботи учнів менш передбачувані;

  • виробити в учнів розуміння того, що метою уроку є не просто гра, а гра дидактична, спрямована в першу чергу на засвоєння знань;

  • навчитися вислуховувати думку іншого;

  • навчитися аргументовано висловлювати свою думку.

Отже, виходячи з власного досвіду, можу зробити висновок, що використання на уроках ігрових технологій дійсно підвищують рівень пізнавальної діяльності та мотивації учнів, зацікавлюють їх, що сприяє бажанню виконувати ті чи інші види роботи, а відтак – засвоювати навчальний матеріал у співпраці, співтворчості, шляхом самоосвіти, адже головне джерело мотивації учнів – це їх власний інтерес.

Дякую за увагу! (пам ятки)

Додаток 1

Гра «Барон Мюнгхаузен»

  1. Казку «Фарбований лис» написала Леся Українка.

  2. Лиса звали – Савко.

  3. Микита вирішив вкрасти індичку.

  4. У бочці була червона фарба.

  5. Микита просидів у бочці до ранку.

  6. Звіри порівнювали Микиту з царем Горохом.

  7. Лис був царем один день.

  8. Ведмідю підспівував Лис, коли мешканці лісу зрозуміли, що він «…простiсiнький фарбований Лис…»

Додаток 2

«Пане Крокодил»

Багато числівників зустрічається у фразеологізмах, які роблять наше мовлення більш яскравим, образним. Тож наступний конкурс покаже, наскільки добре ви знаєте українську фразеологію. Кожній команді по черзі за допомогою пантоміми протягом 30 сек треба показати той чи інший фразеологізм. Якщо завдання виконано, по 1 балу отримують і команда, яка показувала, і команда, яка відгадала вислів.

Фразеологізми для пантоміми:

Одна нога тут, а друга там. Наговорив сім мішків гречаної вовни.

Працювати до сьомого поту. Не один пуд солі з’їв.

Сім п’ятниць на тиждень. На всі чотири сторони.

Знати як свої п’ять пальців. Обоє рябоє.

Як дві краплі води. Між трьох сосен заблукати.

На сьомому небі. Як п’яте колесо до воза.

Додаток 3

Імітаційна вправа-гра «Прес конференція» під час вивчення творчості Лесі Українки

(учні задають питання за біографією письменниці, а один з них відповідає на ці питання, граючи роль митця).

  • У 6 років ви навчились вишивати, чи подобалось вам це заняття та який дійсно пам’ятний виріб ви створили?

З-за моєї хвороби мені доводилось вести не дуже активне життя, я не мала змоги гратися з іншими дітьми у рухливі, тому вишивання стало для мене «віддушиною». У 7 років я вже вишила сорочку батьку, гадаю, що це і є той самий «пам’ятний» виріб.

  • Які події у Вашому житті привели до кріпкої дружби з Вашою «тіткою Єлею»?

  • На жаль це були трагічні моменти з мого життя… Батька нашого переведено з обжитого місця, щоб покарати за його «українофільство» та за побачення, під час подорожі до Парижа на виставку 1878 року, з емігрантом, батьковим другом, а материним братом Михайлом Петровичем Драгомановим.

- Скажіть, а коли саме зявився псевдонім «Леся Українка»?

- Починаючи з 1884 року я активно писала вірші («Конвалія», «Сафо», «Літо краснеє минуло» і ін.) і у той час публікувала їх у часописі «Зоря» . Саме цього року з'явився псевдонім «Леся Українка»

- Лариса Петрівна, скажіть, хто для Вас був найдорожчою людиною у світі?

- Цей мій брат Михайлик. Він був завжди поруч, завжди у моєму серці.

- Лариса Петрівна! А щоб ви побажали своїм землякам, молоді?

- Мені довелося багато пережити та мене не зламало сповнене небезпек і пригод життя. Я вірю в перемогу добра над силами зла. А юному поколінню хочу побажати, незважаючи ні на що оптимістичного ставлення до життя, мати почуття людської та національної гідності, за будь-яких обставин залишатися Людиною.


bottom of page